,

Арганово Масло

аргановото масло

Aко все още не знаете нищо за така нареченото течно мароканско злато, време е да научите някои интересни подробности!
Аргановото масло се получава от редкия дървесен вид Бодлива аргания (Argania Spinoza).Това интересно бодливо дърво вирее изключително в югозападната част на Мароко.
Местните жители наричат арганията дърво на живота. Аргановото масло се получава от семенните ядки в плодовете на растението. Добивът му е изключително ръчен – обработката започва със смилане на ядките подревна технология, с каменна мелница.
Добивът на един литър арганово масло изисква 80 кг суровина и 20 часа труд. С това се обяснява и високата цена на литър арганово масло.

Аргановото масло за коса и лице

Сравнително отскоро светът откри магията арганово масло и вече започва да се пристрастява по положителните му въздействия. Мароканците го възприемат като алтернатива на зехтина, която им осигурява здравословно хранене. То може да контролира стойностите на холестерина, да подобрява кръвообращението и да смъква високото артериално налягане. В Мароко е популярно лакомството амлу – арганово масло, мед и бадеми. Освен отличен вкус, това подобие на халва има и забележителни качества на афродизиак.

Модерната козметика с арганово масло преоткрива тайните “оръжия” на мароканските жени, които са известни с великолепните си коси. С арганово масло се правят различни продукти за коса и лице; то има силни подхранващи свойства и действа като антиоксидант, забавящ стареенето на клетките и насърчаващ процесите на регенерация.

Съдържанието от мастни киселини и витамин Е му придава и лечебни свойства: освен, че е подходящо за всеки тип кожа, чудесното арганово масло облекчава симптоматиката при акне и псориазис, защитава епителните клетки от сухота, а лицето – от бръчки. Чрез арганово масло кожата на лицето и откритите части на тялото се предпазва от слънчево изгаряне.

Подхранващият ефект от арганово масло най-забележимо се осъществява при косата – предпазва я от чупене и цъфтеж, и при ноктите, за да не се нацепват.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.